Det kræver mental styrke at være professionel atlet

Sport

Sportsudøvere der træner på højt plan lever et liv, de færreste kan sætte sig ind i. Faktisk er det nok kun andre atleter, der ved hvad det vil sige at have en dagligdag, der er proppet med sport. Dagene går med træning af forskellig art, og det er noget, der ikke kan undgå at påvirke en psykisk.

Er man sportsudøver på højt plan, bliver man ofte nødt til at holde sine tanker i kort snor, fordi man eksempelvis er i stand til at psyke sig selv, som man siger. Det er kort sagt ens egne tanker, der går ind og forstyrrer den mentale koncentration, der er ekstrem nødvendig for mange atleter. Man kan sige, at man spænder ben for sig selv. Det kan være tvivlstanker på enten ens evner, på ens taktik eller andre ting, der afspejler en som person.

Der er også et stort pres fra eksempelvis tilskuere, trænere, holdkammerater og sponsorer. Derfor er det vigtigt, at man som sportsudøver ikke giver efter for trangen til at tvivle. Nogle atleter vælger at opsøge en sportspsykolog, fordi han eller hun har haft problemer med sin mentale tilstand op til kampe, stævner og så videre. Sportspsykologer beskæftiger sig særligt med de problemer, der kan være for sportsudøvere rent mentalt og psykisk. Det er altså blandt andet det pres, der kommer fra folk udefra, samt de høje krav til præstationer, der kommer fra atleterne selv.

Man kan sige, at sportspsykologen fungerer som en mentaltræner, der hjælper atleterne med at opbygge den mentalitet, der kræves af en professionel sportsudøver. Det kræver nemlig ikke bare talentet eller fysikken at blive professionel atlet. Kan du ikke holde styr på dig selv rent mentalt, vil du ikke kunne stå distancen i det lange løb, grundet det pres, du vil møde. Meget taler altså for, at du ikke vil få succes som sportsudøver, hvis ikke du er stærk mentalt. Når det er sagt, så er det selvfølgelig ikke nødvendigt, at du som professionel atlet skal håndtere presset på egen hånd. Det er jo helt acceptabelt at søge hjælp og vejledning til, hvordan man passer på sit mentale helbred. Fordi at hverdagen kan være meget stresset og fyldt med mange gøremål, er det vigtigt, at psyken og det mentale helbred bliver håndteret rigtigt, så det ikke vokser sig til et problem. Dette er nemlig det bedste valg for atleten i det lange løb.

 

Mental Motion v/ Janne Reffstrup Mortensen
Lyngby Hovedgade 27, 4. sal
2800 Kongens Lyngby
Tlf: 70 88 47 24