Hvad er grå stær?

Øje

Når man bliver ældre, bliver synet dårligere. Dette kan skyldes mange ting, men en af årsagerne er ofte, at øjets linse bliver uklar eller uigennemsigtig. Dette kalder man grå stær. Hos nogle mennesker med grå stær, kan man ligefrem se den gråhvide linse, når man kigger på øjet. Hvis man kan se, at linsen er grå, er tilstanden meget fremskreden. Tilstanden kan opstå i alle aldre, men er mest hyppig hos ældre. Nogle får det kun i det ene øje, andre får det i begge. Er man særlig uheldig, kan man også være født med sygdommen. Sygdommen kommer hos de fleste på grund af alderen, men der er også andre faktorer, som kan få sygdommen til at fremkomme, eller som kan gøre det mere sandsynligt, at man får det. De mest normale faktorer der fremskynder grå stær er: Rygning, andre øjensygdomme, behandling med binyrebarkhormon, særligt over længere tid, samt sukkersyge.

Har du grå stær?

I starten vil man ikke kunne mærke, at man har grå stær. Der er ingen symptomer, men en øjenlæge vil kunne se, at sygdommen er der, og at den kun vil blive værre. Med tiden udvikler grå stær sig, og patienten vil begynde at opleve sløret syn, samt lysfølsomhed. Man kan også få sværere ved at se i nedsat lys, hvorved mange med grå stær er såkaldt natteblinde. Det tager mange år at udvikle grå stær, som er generende, derfor får mange først hjælp, når sygdommen er meget fremskreden. Har man nedsat syn, bør man søge læge. Der er forskellige arter af grå stær, og en læge vil med et særligt mikroskop være i stand til at se, hvilken der er tale om, og hvor fremskreden tilstanden er.

Hvad kan man gøre ved grå stær?

Der findes øjenoperationer til behandling af grå stær, men man bør være påpasselig med at få foretaget operationer, hvis der er andre muligheder for behandling. Øjet er trods alt et følsomt område. Er tilstanden så fremskreden, at der skal gøres noget, for at patienten igen få et brugbart syn, kan man udføre en operation, som udskifter linsen i øjet. Denne skal udføres af en øjenkirurg. Der findes rigtig dygtige øjenkirurger i Danmark, særligt kan man få udført en øjenoperation for grå stær i København eller Århus.

Peter Brincker – Øjenkirurg
Jægersborg Alle 14
2920 Charlottenlund
Tlf: 39 64 09 58