Sådan lever du med din slidgigt

slidgigt genoptræning

Der er mange forskellige typer gigt, hvor den mest udbredte er slidgigt. Fælles for alle gigtformer er, at de nedsætter mobiliteten i muskler og led. Ofte er det i de led, der oplever størst tryk, eksempelvis hoften og knæene, men det forekommer også ofte i fingrene og skulderleddet. Nogle typer gigt er genetisk og opstår, fordi kroppen angriber sig selv. Her nedbrydes leddets brusk, og man får hurtigt smerter, fordi der ikke længere er afstand mellem knoglerne. Når man går, støder knoglerne således på hinanden. Der er en lang række ting, som man kan gøre for at lette smerterne fra gigt, hvilket vi vil gennemgå i nærværende artikel.

Træning

Det sidste man har lyst til, hvis man har gigt, er måske at bevæge sig. Problemet er, at hvis man ikke bevæger sig, så mister man hurtigt den muskelmasse, som holder leddet på plads. Herved får man hurtigt endnu flere smerter, fordi leddet nu er mere udsat, end det var inden gigten satte ind. Hos lægen vil du sandsynligvis få nogle øvelser,som du kan lave derhjemme. De fleste får ikke lavet disse øvelser, og derfor kan det være en rigtig god idé at gå til fysioterapeut i stedet. Der findes rigtig mange fysioterapeutklinikker rundt om i landet, og der ligger sikkert også en tæt på dig. Her vil du få råd og vejledning samt blive holdt op på, at du skal træne.

Kost

Lidder man af gigt, vil man også opleve betændelsestilstande i sine led. Dette kan ikke afhjælpes med den rigtige mad men kan også forværres, hvis man indtager en dårlig kost. Undgå mad som danner syre i mavesækken. Dette kan eksempelvis være fed og sukkerholdig mad, rødt kød og alkohol. Spis i stedet grove grøntsager og frugt, som hjælper immunforsvaret.

Medicin

For nogle gigtpatienter er det nødvendigt at tage medicin for at styrke immunforsvaret, behandle smerten eller for at forsøge at nedsætte nedbrydningen af leddets brusk. Medicin bør ikke være en løsning men derimod et led i løsningen. I stedet bør man finde en fysioterapeut i eksempelvis København, eller der hvor man bor, som kan hjælpe dig med at leve med gigten og nedsætte symptomerne ved den.

Overvægt og stor belastning

Overvægt eller forkert belastning af det påvirkede led kan gøre tilstanden værre. Her kan det være praktisk at tage medicin i en kortere periode, så det bliver muligt behandle og arbejde hen imod en løsning. Dette kan ens fysioterapeut ved København hjælpe med, og rigtig mange patienter oplever da også at have stor gavn af at deltage i et forløb hos deres fysioterapeut.

 

Fysioterapi Nordvest
Dortheavej 59, 1. sal
2400 København NV
3810 0232