Løbetid hos hunde og katte

Løbetid er betegnelsen for hunhundens og hunkattens kønsmodne perioder – altså de perioder, hvor dyret kan blive drægtig. Hvis du bor i København eller omegn, kan du finde en lokal dyrlæge i fx Valby, der kan hjælpe dig med at håndtere løbetiden, som kan være en udfordring – især, hvis du ikke ønsker, at dit dyr skal blive drægtigt. Her følger en oversigt over, hvad det vil sige for henholdsvis hunde og katte at være i løbetid.

Løbetid hos hunde og katte

Hunde

Hunhunden bliver kønsmoden, når den er mellem syv og tolv måneder gammel. Hvornår det sker, er forskelligt fra hund til hund. En tommelfingerregel er, at små hunderacer bliver kønsmodne før de store, og dermed indtræffer den første løbetid tidligere hos de små hunde. Normalt vil hunden komme i løbetid én til tre gange om året, igen individuelt for den enkelte hund. Hunde kan i princippet komme i løbetid hele livet, men ofte vil perioden mellem de enkelte løbetider bliver længere og længere med tiden. Løbetiden, hvor hunden vil dryppe blod og tiltrække hanhunde, kan opdeles i tre faser, hvor hormonniveauerne stiger og falder. Generelt kan det siges, at hundens frugtbarhed er størst hver tredje eller fjerde løbetid – her bliver eventuelle hvalpekuld størst.

Katte

Hunkatten bliver kønsmoden første gang, når den er omkring syv måneder gammel – dog kan der, ligesom i hundens tilfælde, være store udsving fra kat til kat og mellem de forskellige racer. Katten er det man kalder ’polyøstral’ hvilket betyder, at den har en fast og entydig avlssæson. Løbetiden begynder i januar eller februar og fortsætter med regelmæssige brunstcyklusser indtil september eller oktober. Altså er katten ikke naturligt i løbetid i vinterperioden, og længden på løbetiden afhænger af faktorer som mængden af lys. Derfor kan det hænde at katte, som altid holdes inde, kan få brunstcyklusser hele året. En til tider meget generende bivirkning ved en hunkats løbetid er dens klagende lyd, som den udstøder for at tiltrække hankatte – helst om natten.

Hvis du gerne vil undgå, at din hund eller kat bliver drægtig (eller slippe for irriterende gener som bloddryp og klagende lyd), skal du overveje en sterilisation. Her opereres dyret under narkose, og æggestokke og livmoder fjernes. Sterilisation af hundyr er væsentligt mere indgribende end kastration af handyr, og hvis du også har en hanhund eller en hankat, er det derfor en god idé at overveje, om problemet kan løses ved en kastration i stedet. Det kan din dyrlæge i Vanløse eller Valby rådgive dig om, så du finder den helt rigtige løsning.

Valby Dyreklinik
Vigerslevvej 132
2500 Valby
Tlf. 36 30 10 30