Undgå syreskader med den rigtige kost

Syreskader

Syreskader er en betegnelse for den opløsning, der sker af tandemaljen, når den udsættes for syre fra sure mad- og drikkevarer. Syreskader – som på fagsprog kaldes for erosioner – gør med tiden tænderne kantede, mindre og mere følsomme. Når først tandemaljen er opløst, kommer den ikke tilbage, og det er derfor vigtigt at børste sine tænder grundigt.

Syreskader kan behandles, men behandlingen er dyr og besværlig. Desuden er syreskader svære at opdage i starten. Derfor er det også vigtigt, at du går til tandlægen med jævne mellemrum, da syreskader er nemmere at behandle i de tidlige stadier. Der er dog også en del, du selv kan gøre for at forhindre, at din tandemalje tager skade. Eksempelvis kan du begrænse dit indtag af sure fødevarer. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du undgår syreskader med den rigtige kost.

Drop sodavand og energidrik

Sodavand og energidrik er med deres høje syreindhold nogle af de værste syndere, når det gælder årsager til syreskader. Især er sodavand med skruelåg skyld i mange ødelagte tandemaljer. Skruelåget er nemlig medvirkende til, at mange ikke drikker sodavanden på én gang. I stedet tager de mange, små slurke over flere timer – og holder derved deres tænder i et konstant syrebad. Og når syren får lov at sidde på tænderne i lang tid, får den virkelig lov til at gøre skade.

Et generelt godt råd er at skifte sodavanden og energidrikken ud med vand. Hvis du absolut ikke kan holde dig fra at drikke sodavand, bør du indtage den på én gang – gerne igennem et sugerør – og skylle munden grundigt i vand efterfølgende. Din tandlæge kan fortælle dig mere om konsekvenserne af et stort forbrug af sodavand. Du kan eksempelvis kontakte en tandlæge på Frederiksberg, hvis du vil høre mere, om den skade som sodavand og energidrik kan øge på dine tænder.

Begræns indtaget af syreholdig frugt

Frugt er sundt og indeholder masser af vitaminer, som blandt andet er med til at vedligeholde dine tænder. Desværre indeholder mange frugter også meget syre, som desværre ikke er så godt for dine tænder. Æbler, pærer, vindruer og citrusfrugter som appelsiner og klementiner har alle et højt syreindhold. Begræns derfor indtaget af disse frugter, og spis i stedet frugter med lavt syreindhold som banan, vandmelon og avocado, når du skal have dækket dit behov for frugt.

Hvis du vil læse flere gode kostråd, som forhindrer syreskader, kan du med fordel spørge din lokale tandlæge. Der er eksempelvis masser af kompetente tandklinikker, du kan kontakte, hvis du søger en tandlæge nær Frederiksberg.

 

GlKongetand

Gammel Kongevej 123

1850 Frederiksberg C

33 24 35 33