Hvad er øjensygdommen AMD?

Øje

 

Øjet er vores hjælpemiddel til stort set alt hvad vi foretager os, vi modtager billedlige indtryk som kan omsættes til informationer i hjernen. Dette gør at vi kan genkende ting og objekter. Det er derfor utrolig vigtigt at vi passer på dem. Desværre kan der opstå sygdomme i øjnene som kan besværliggøre selv de mest simple ting, oftest kan disse sygdomme forebygges eller afhjælpes med ny teknologi.


AMD er en øjensygdom som tidligere er blevet betegnet som nethindeforkalkning, man har nu fundet ud af at det intet har med forkalkning at gøre og derfor fik sygdommen et nyt navn. Sygdommen findes i nethindens skarpsynscenter der også bliver kaldt “den gule plet”.

Her finder man de funktioner som sørger for, at vi kan opfatte, detaljer, farver og at se afstande således at tingene du ser bliver tredimensionelle.

 

En skade på “den gule plet” er derfor ret forstyrrende. Der findes to typer af AMD, den våde og den tørre form, den tørre form for AMD er den mest almindelige og ses i 85% af tilfældene.

 

Tør og våd AMD

Hvis du lider af tør AMD så vil du kunne mærke en overfølsomhed overfor lys og du kan få svært ved at genkende folk på afstand, da deres ansigt typisk vil være placeret i en af de blinde vinkler som AMD medfører hvilket kræver en nærmere øjenundersøgelse.

 

Hvis du lider af våd AMD, så kan opleve symptomer som opstår fra dag til dag. Det kan blandt andet være synssløring og skævvridning.

 

Grunden til at du kan få  tør og våd AMD, er fordi der sker en ophobning af fedtstoffer, cyster og en øget vækst at umodne blodårer. Den øgede vækst af blodårer kan hæmme synet drastisk, hvis disse begynder at bløde.


Forebyggelse og behandling
Der er mulighed for at få en injektionsbehandling af et stof, som får de umodne blodårer til at visne. I succesfulde tilfælde vil det forbedre synet, eller som minimum bremse sygdommens udvikling. Hvis behandlingen ikke lykkedes kan man få optiske hjælpemidler, så som kikkertbriller, lyslupper og TV-læseapparater.  

 

Din øjenlæge i Nordsjælland vil kunne lave en nethindescanning som kan fortælle hvorvidt du har nethindeforandringer eller ej, svaret får du med det samme og du kan i fællesskab med øjenlægen beslutte om det kræver, observation, nærmere undersøgelse eller behandling.

Ved nogle former for AMD kan man med fordel indtage vitaminpiller, som er med til at hjælpe bremsningen af sygdommens udvikling.

Privatklinik Hørsholm I/S
Usserød Kongevej 93
2970 Hørsholm
31 51 23 33