Hvordan kan man behandle snorken?

Snorkebehandling

Snorken er en folkelidelse. Mere end en tredjedel af den danske befolkning snorker i søvne, ofte til stor gene for deres partner. Men hvad vil det egentlig sige at snorke?

Hvad er snorken?

Når man snorker, er det en lyd, der kommer fordi man trækker vejret i søvne. Det er i sig selv både normalt og nødvendigt, men man kan komme til at snorke, når vejrtrækningen medfører, at vævet i ens svælg vibrerer under den sovendes vejrtrækning. Lyden kan være både høj og lav, men gentagen snorken kan være til stor gene for den person, typisk kæreste eller ægtefælle, der sover ved siden af én. Snorkelyden opstår, fordi enten tunge, indsnævret svælg, forstørrede mandler eller drøblen begrænser omfanget af den passage, hvorigennem åndedrættets luft skal passere. Hvis den passage bliver lille nok, vil lufttrykket fra åndedrættet få vævet i svælget til at vibrere, og dermed opstår snorkelyden.

Hvad skyldes snorken?

Snorken kan skyldes flere ting. Man kan have forstørrede mandler, næsepolypper eller allergi, hævede luftveje eller deciderede svulster. Nogle af disse årsager er ganske harmløse, andre slet ikke. Hvis du derfor snorker regelmæssigt, bør du lade dig undersøge af en øre-næse-halslæge for at finde ud af, hvad årsagen er. Det er især mænd, der snorker højlydt. En anden årsag til snorken er alderdom og overvægt. Jo ældre man bliver, jo mere slap bliver man i svælget. Det skyldes, at man mister mere muskulatur med alderen, så vævet bliver slappere.

Snorkebehandling

Mange mennesker søger snorkebehandling, ikke fordi de selv bevidst føler sig generet af deres egen snorken, men fordi deres kæreste eller ægtefælle har insisteret. Det kan nemlig være til stor gene for partneren at sove sammen med en person der snorker. Mange vågner flere gange om natten på grund af en partner, der snorker højlydt, og har derefter svært ved at falde i søvn igen. Derfor kan mange mennesker, der snorker, bliver stillet over for et ultimatum af deres partner: enten går de i snorkebehandling, eller også bliver de nødt til at sove alene. Det er faktisk en god idé uanset hvad at søge behandling for højlydt snorken, for det kan være symptom på noget mere alvorligt.

Søvnapnø

Mange mennesker lider i højere eller mindre grad af søvnapnø, og højlydt snorken er et symptom på dette. Søvnapnø er en lidelse, hvor luftvejene lukker sammen under søvnen, og det kan skabe et uregelmæssigt søvnmønster, hvor man faktisk ikke får sovet ordentligt igennem. Derfor er det en god idé at få undersøgt årsagen til ens snorken. Du kan få hjælp mod snorken eller søvnapnø hos blandt andet Søvnlab.dk.

Søvnlab
Vester Voldgade 86
1552 København V
78 77 16 45