Sådan forebygger du stress

Alle personer er stressede til tider. Nogle er ofte stressede, mens andre ikke bliver lige så let stressede af forskellige årsager. Det er dog de færreste, som går igennem livet uden at blive udsat for stress i en eller anden forstand. Såfremt der kun er tale om den kortvarige stress er der intet problem, men hvis der derimod er tale om langvarig stress er det en værre sag. Mens den kortvarige stress gør dig i stand til at arbejde hurtigere her og nu i en presset situation, vil den langvarige stress tære på din krop på sigt, da den konstant vil være under pres. Af den grund er det derfor vigtigt både at forebygge og behandle stress.

 

Undersøg om du har symptomer på stress

Har du hjertebanken,svedture og en indre uro? Har du også fysiske smerter, som eksempelvis hovedpine og mavesmerter? Er du rastløs, og har du heller ikke den samme appetit, som normalt? Så er det meget muligt, at du allerede er ramt af stress.Flere af disse symptomer vil langt de fleste nikke genkendende til at have prøvet – eksempelvis før en vigtig præsentation på arbejdet. Her er der altsåtale om den kortvarige stress, som umiddelbart er ufarlig. Hvis du i stedet hele tiden eller ofte oplever de ovenstående symptomer, så er du altså én af de mange danskere, som er ramt af langvarig stress.

 

Sådan håndterer du din stress

Stress er en ond cirkel, men der er heldigvis flere ting, som du kan gøre for at stoppe den onde cirkel.

 

Det første skridt i retningen mod at undgå stress er at finde kilden til det, som fremprovokerer din stress. Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs nyeste undersøgelser fra 2017 skyldes stress hos danskere typisk arbejdsmæssige forhold. Det er derfor oplagt at zoome ind på arbejdslivet først og se, om det er her, at stressen udspringer fra. Det kan dog være svært for enselv at se problemet. Det er i stedet er en fordel at benytte en ekstern og professionel erhvervspsykolog,som kan komme ud på jeres arbejdsplads og bedømme jeres trivels- og stressniveau. Så kan hele afdelingen såvel som hver enkelt medarbejder få hjælptil at forstå hvilke aspekter, som fremprovokerer stressen. Når problemet er lokaliseret, kan disse negative aspekter bearbejdes.

 

Det næsteskridt i retningen mod at undgå stress er herefter at øge trivslen og overskud.Dette kan gøres gennem foredrag til hele virksomheden, et online kursus i stresshåndtering eller ved individuelrådgivning. Som ansat i virksomheden vil du således få mulighed for at håndteredin nuværende stress samt forebygge mod kommende stress.