Sådan forebygger du stress

Stress kan ramme os alle, og det farlige er, at det kan komme snigende, uden at man opdager det, før det er for sent. Alle steder kan det snige sig ind – på arbejdspladsen, i hjemmet, på uddannelsen og lignende. Det kan påvirke et menneske meget voldsomt og viser sig som både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige problemer. Derfor er det vigtigt, at man ved, hvordan man forebygger stress.

Forebyggelse af stress

Stress kan have alvorlige konsekvenser for helbredet og selvværdet, så derfor er effektiv forebyggelse af stress vigtig at have kendskab til, uanset om det er for dig selv eller din virksomhed.

Som individ er der flere ting i hverdagen, du kan gøre for at forebygge stress. Det kan f.eks. være at sørge for, at du får nok søvn. En dårlig søvnrytme har en negativ indflydelse på din hverdag og kan efterlade dig uoplagt og derfor mere modtagelige for at få stress. Det er samtidig en god idé at spise sundt og varieret for at sikre dig de vitaminer og mineraler, der kræves, for at du fungerer optimalt. Især er det vigtigt at spise sundt i pressede situationer, da immunforsvaret kan blive nedbrudt af stresshormoner.

Fysisk aktivitet på daglig basis kan også hjælpe med forebyggelse af stress. Det behøver dog ikke være overdrevet – moderat motion i form af f.eks. gåture er nok til at booste energiniveauet og overskuddet i hverdagen.

Disse råd skal dog også tænkes ind i en større kontekst, hvor du bør skabe balance i alle aspekter af dit liv. Lav ændringer, hvor du kan, og tag ansvar for dit eget liv og velvære. Prioritér det, du skal og vil. Har du svært ved at balancere det hele, kan du evt. gå til en professionel stress coach, som vil hjælpe dig med støtte og vejledning.

Stress på arbejdspladsen

Arbejdspladsen er en af de mange steder, stressen rammer, og det er til gavn for både medarbejderne og selve virksomheden at forebygge sygdommen. Her vil en stress coach også kunne være behjælpelig, da virksomhedens ledere sjældent selv er sat ind i stresshåndtering og -forebyggelse. Samtidig vil en åben dialog på arbejdspladsen om sygdommen gøre det mindre tabubelagt at tale om, og problemet vil hurtigere kunne kommes til livs.

Stressforebyggelse på arbejdspladsen vil både reducere sygefraværet, øge effektiviteten og skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø, der gavner virksomheden på alle områder. Foruden at fjerne tabuet kan der informeres om symptomerne på stress, så sygdommen hurtigere identificeres og dermed kan afhjælpes.

Stressfri.com v/ Heidi Jørgensen

Præstøvej 78

4640 Faxe